Carlsberg: nieuw bier door innovatie

Innovatie is hard werk, maar kan leiden tot veel enthousiasme, zeker als er een sprekend resultaat uit komt. De her-introductie van een origineel, jarenoud (>140 jaar) bier in de markt door Carlsberg is zo’n voorbeeld & waar business en ICT optimaal samenwerken.
Eerst het resultaat:

Maar het verhaal hoe het tot stand is gekomen is breder. Het brouw-team zocht en vond oude recepten, oude brouwmethodes en het gebruikte gist. Maar ook ICT ondersteunde het process:

  • De basis was een oud flesje uit het museum dat men opnieuw wilde brouwen. Maar… met veel moeite kon men slechts een heel klein beetje bier (een microliter) daarvan gebruiken. Door dat chemisch te analyseren en door machine learning te gebruiken om de verschillende parameters te visualiseren werden de specialisten geholpen de specifieke eigenschappen te recreeren
  • Zorgen dat de verschillende afdelingen snel en efficient informatie kunnen uitwisselen binnen de projectstructuur. Veel specialisten (met mooie titels als ‘directeur Bier’) die verantwoordelijk zijn voor een bijdrage in het brouwproces moeten gezamenlijk nieuwe processen inrichten (cooperation tools, security)
  • Het digitaal vastleggen van het nieuwe brouwproces en zorgen voor snelle en acturate bijstelling aan de hand van de resultaten
  • In tegenstelling tot de massale introductie van nieuwe soorten bier koos men een stapsgewijze introductie. Dit door de introductie te bepalen op basis van biersoorten met gelijksoortige smaak en de markt & verkoopinfo, openheid voor nieuwe producten, werd geselecteerd waar (zelfs op bar-niveau) de eerste introductie zou plaatsvinden (Data Analitics, Big Data).

Daarnaast is ook een nieuwe manier van distributie en verpakking met high-tech bierfusten geintroduceerd met lagere distributie kosten (meer bier per m3) & langere houdbaarheid en extra kwaliteit door vervangen van CO2 als drukmiddel.

De {engelstalige) presentatie kan je hier (link naar LinkEdin) vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *